Utbildning i fundraising/insamling stora gåvor

STOCKHOLM 14-15 mars 2019

Utbildningen omfattar hur man arbetar på ett strukturerat sätt för att attrahera stora gåvor och stöd. Vi går tillsammans igenom hela processen från planering och strategi till hur man praktiskt arbetar med olika typer av möjliga givare från första kontakt till det att frågan om en gåva ställs. Under utbildningen utvecklar vi också begreppet “stewardship” och betydelsen av det i arbetet med stora gåvor.

Det är femte året vi genomför vår öppna utbildning, där vi blandar deltagare från olika organisationer: t.ex. universitet, museer och ideella organisationer. Bland våra tidigare deltagare finns fundraisers, verksamhetschefer och andra intresserade. Utbildningen hålls på svenska/skandinaviska och kräver inga förkunskaper.

Utbildningen hjälper dig med

  • Framgångsfaktorer och strategier för att utveckla möjligheter för större gåvor
  • Från första kontakt till hur man ställer frågan om en gåva – hur går det till?
  • Skillnader mellan olika typer av prospekt bland stiftelser, privatpersoner och företag.
  • Arbetet med givarvård (stewardship).

 

Exempel på organisationer som deltagit i tidigare omgångar

Aalto-universitetet (FI), Aarhus Universitetshospital (DK), ActionAid, Barncancerfonden, Blekinge museum, Bonniers Konsthall, Bris, Chalmers, Danmarks Tekniske Universitet (DK), Ersta diakoni, Finlands Nationalopera (FI), Haaga Helia (FI), Hanaholmen kulturcentrum (FI), Handelshögskolan i Stockholm, Hjärnfonden, Islamic Relief, Karolinska Institutet, Konstuniversitetet (FI), Kungliga Operan, Lunds universitet, Luleå tekniska universitet, Läkare Utan Gränser, Malmö universitet, Mälardalens högskola, Naturskyddsföreningen, Nordiska museet, Plan International (SE, FI), Riksteatern, Scenkonstmuseet, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, Sverige för UNHCR, Stockholms Stadsmission, Stockholm International Water Institute – SIWI, Swedish Music Hall of Fame, Universitetet i Oslo (NO), Unicef (SE, NO, FI), Universeum, Vasamuseet, Världsnaturfonden WWF, Åbo Akademi (FI), Örebro universitet.

 

Våra utbildningsledare

Inger Stern (Senior Consultant/Partner, Brakeley Nordic) har 13 års erfarenhet av fundraising både som konsult och som insamlingschef. Som Linköping universitets fundraisingchef mellan 2003-2015 ledde hon bland annat kampanjen Expanding Excellence som hade inbringat mer än 270 MSEK när den avslutades 2010. Inger har föreläst om fundraising på bland annat Case Europe och Case Nordic.

Johan Wennström (Senior Consultant/VD, Brakeley Nordic) Sedan 1998 har Johan arbetat med universitet och högskolor för att hjälpa dem att utveckla sina externa relationer, där fundraising är en viktig del. Sedan 2010 är han VD för Brakeley Nordic och hjälper nu icke-vinstdrivande organisationer i olika sektorer (primärt universitetssektorn, kultursektorn och ideella organisationer) med fundraising där fokus ligger på stora gåvor. Johan är ansvarig för Brakeleys öppna utbildningar och genomför ofta skräddarsydda workshops för ledningsgrupper för att öka kunskapen om fundraising och externa relationer.

Åsa Formo (Consultant, Brakeley Nordic) har erfarenhet av insamlingsarbete på Blomsterfonden – en ideell organisation i vårdsektorn, och som fundraisingkonsult på Brakeley till universitet, sjukhus, kultur- och ideella organisationer i Norden. Hon har tidigare arbetat inom utbildningssektorn som medgrundare och i ledningen på en grundskola och i IT-sektorn som ansvarig för service och kundservice på Apple i Norden.

Olof Hugander (Senior Consultant, Brakeley Nordic) som tidigare arbetat som konsult på Brakeley 2008-2010 återkom till Brakeley under hösten 2018. Däremellan har han främst arbetat på KK-stiftelsen (Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling) som är en av Sveriges största forskningsfinansieringsorganisationer, bland annat som programansvarig och som ansvarig för frågor som rör forskning och högre utbildning vid näringsdepartementet.

 

Gästtalare

Gästtalare är Harriet Wallberg och Kicki Aldrin.

Harriet Wallberg, rektor Karolinska Institutet 2004-2012. Harriet Wallberg berättar om fundraisingkampanjen Genombrott för livet och ledningens betydelse i en fundraisingprocess.

Kicki Aldrin, insamlingsansvarig Stora Givare på Stockholms Stadsmission.

 

När och var?


Grillska Huset, Gamla stan (Stockholm)

  • 14 mars kl 9:30-17:00 Utbildning inklusive lunch samt efterföljande middag
  • 15 mars kl 9:00-12:00 Utbildning

 

Pris och anmälan

Antalet deltagare är begränsat och först till kvarn gäller.

Pris 7400 SEK för utbildningen (inklusive lunch och middag 14 mars). Early bird vid anmälan senast 5 februari: 6400 SEK. 

Rabatterat pris för FRII-medlemmar vid anmälan senast 12 februari: 5500 SEK Ange koden FRII i anmälningsformuläret.

Angivna priser är per person och exklusive moms.

Klicka här för att anmäla dig till utbildningen.

Villkor för anmälan
När vi mottagit din anmälan återkommer vi med en bekräftelse till dig. Skulle utbildningen vara fulltecknad meddelar vi dig. Anmälan är bindande. Har du inte möjlighet att utnyttja din plats får den överlåtas till en annan person. Glöm inte att meddela detta till Brakeley Nordic.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Johan Wennström (johan.wennstrom@brakeley.se, +46 70 444 23 49).

 

John G. Kelly Scholarship – sök för fri utbildningsplats!

För att fira vårt 25-årsjubileum (Brakeley har varit verksamma i Norden sedan 1993) inrättade vi 2018 John G. Kelly Scholarship. Det innebär att på varje utbildning i fundraising/insamling stora gåvor som vi anordnar så erbjuder vi en gratis plats till en deltagare som inte har möjlighet att betala anmälningsavgiften. Det kan t.ex. vara att personen ännu inte har ett jobb inom fundraising eller att personen arbetar för en mindre ideell verksamhet. John G. Kelly har arbetat med Brakeley i Norden ända sedan det allra första uppdraget och är fortfarande aktiv i verksamheten som senior adviser.

För att ansöka om stipendiet, skicka ett mail till Johan Wennström (johan.wennstrom@brakeley.se)  senast 5 februari där du mycket kort (max en halv A4) beskriver varför du vill gå utbildningen och varför du tycker att du borde få stipendieplatsen. Vi meddelar om vem som fått stipendiet senast 11 februari.